Pony Power voor Kids

Pony Power voor Kids

Pony Power voor Kids (voor álle kinderen vanaf 7 jaar t/m 11 jaar)

Elk kind heeft weleens te maken met:

 • worden buitengesloten;
 • hoe maak ik vrienden en hoe houd ik vriendschappen;
 • hoe zeg ik duidelijk wat ik wil;
 • niet worden gezien of opgemerkt worden in de groep;
 • waar ligt mijn grens;
 • veranderingen en nieuwe situaties;
 • gepest worden of anderen pesten.

Unieke sociale vaardigheidscursus gericht op het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het ondersteunen van emotionele groei.

Bekijk hier het filmpje over deze cursus (filmpje is gemaakt op locatie bij de oprichters van dit landelijke concept): Pony Power voor Kids en Paardenkracht voor Pubers op TV, SBS6 – YouTube

In de buitenlucht, in beweging, door te ervaren én dat met behulp van een paard! Op een veilige manier, in groepsverband, van 4 tot maximaal 6 kinderen, we leren mét elkaar en van elkaar. Met daarbij de terugkoppeling van het geleerde naar thuis, naar school, naar de dagelijkse dingen welke het kind maar doet.

De cursus bestaat uit 5 lessen met elk een eigen thema. De thema’s hebben direct verband met hele praktische situaties, waar uw kind in het dagelijks leven mee te maken heeft.

Doordat we de thema’s uitleggen aan de hand van de leefwijze van paarden (bijvoorbeeld lichaamstaal, ruimte nemen, samenwerken, balans vinden), kunnen de kinderen op een heel speelse manier met en van de andere kinderen en de paarden leren. Ze zien overeenkomsten en verschillen en gaan hiermee aan de slag in oefeningen met de paarden.

De paarden

Er is bewust gekozen voor een cursus mét paarden. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat kinderen in de nabijheid van dieren veiligheid en vertrouwen ervaren, dit zorgt voor emotionele balans. Ze worden niet beoordeeld of veroordeeld, en mogen geheel zichzelf zijn.

Het samenzijn met de paarden versterkt het positieve zelfbeeld en geeft een kind veel zelfvertrouwen. Door het aanraken en knuffelen van het paard wordt er een ‘positief’ stofje aangemaakt in de hersenen (oxytocine) van het kind, waardoor het kind zijn/haar zorgen even kan vergeten.

Daarnaast leert het kind ook over gedragsvaardigheden. Het paard spiegelt het kind, en reageert op zijn/haar gedrag. Hierdoor krijgen kinderen inzicht in hun eigen gedrag en de gevolgen hiervan. Ze leren zich snel aanpassen doordat ze dit direct in de praktijk met het paard oefenen. Deze directe feedback zorgt voor essentiële leermomenten tijdens de lessen.

Tijdens de cursus werken we aan de onderstaande thema’s:

 • nieuw in de kudde (als je ergens nieuw binnenkomt, hoe stel jij je voor?);
 • de taal van de kudde (hoe maak jij duidelijk wat je bedoelt, met je woorden en/of je lichaam?);
 • ruimte in de kudde (waar ligt jouw grens en hoe bewaak je deze?);
 • de kracht van de kudde (hoe werk jij samen, welke rol heb jij?);
 • balans in de kudde (zowel lichamelijke balans als geestelijke balans, blij, verdrietig, bang, boos).

Er is veel beweging in deze cursus, letterlijk omdat de kinderen en de paarden elkaar in beweging zetten, maar zeker ook in figuurlijke zin. Door in beweging te komen worden tegelijkertijd gevoelens, zintuigen en denkprocessen in beweging gebracht. Kinderen worden daardoor meer bewust van hun eigen handelen, hun eigen zijn en hun eigen plek in het geheel.

In deze cursus gaat het vooral om het kind zelf. Hoe beleeft het kind zichzelf en zijn omgeving? Tussen de dingen die het kind al kan en de dingen die hij nog niet kan ligt een gebied met kansen voor ontwikkeling. In dit gebied kan het kind ervaringen opdoen om te leren.

We maken gebruik van een werkboek. Dit werkboek vormt de verbinding tussen de cursus en het dagelijks leven thuis of op school, in de familie of op de sportclub.

De inhoud van de cursus

 • 5 x 2 uren les en 1 x 2 uren een terug-kom-middag;
 • Uniek werkboek;
 • Drinken en versnaperingen;
 • Diploma;
 • Verslag;
 • Deskundige begeleiding door 2 paardencoaches. Mijn medecoach is Jonie Jongejan http://polderkracht-coaching.nl/.

Kosten: € 325 per deelnemer. De groep bestaat uit minimaal 4 kinderen en maximaal 6 kinderen.

Data en locatie 2023: 31 mei, 14 juni, 23 juni, 28 juni, 12 juli en de terugkommiddag is op 29 september. Op de woensdag- en vrijdagmiddagen van 15.00-17.00 uur. Locatie, Emmeloord, Pilotenweg 21.

Tijdens de gehele cursus wordt er niet op de paarden gereden.

Inschrijven en/of meer informatie: bel mij op 06 53 26 16 95 of stuur een e-mail naar: wilma@wilqoaching.nl.

DOEN ERVAREN LEREN

Pony Power voor Kids is een landelijk concept en wordt uitgedragen door deskundige en gecertificeerde coaches in het bezit van een VOG.