Over mij

Over Wilma

Op de foto Puk (links) en Poco (rechts) 

Belangrijkste punten uit de tekst voor de snelle lezer:

  • Mijn missie;
  • Paardenmeisje;
  • Toerisme en kinderen;
  • NLP;
  • Combinatie coaching met paarden.

Direct naar:

 

Mijn missie

Volwassenen en kinderen bewust maken van hun puurheid. En ook kinderen laten kennismaken met de paarden. Want wat is nu eigenlijk een paard?

Mijn liefde voor paarden heb ik overgedragen gekregen van mijn zus, zij nam mij als jong meisje mee naar de paarden. Deze paarden waren van een vriend van haar, zij hielp met de verzorging en ze mocht erop rijden. Toen ik zo’n 12 jaar was heb ik zelf een eigen verzorgpony gezocht. Ik kwam uit in Burgwerd, daar stond een groot paard ‘Vonda’ en een mooi bonte shetlander ‘Edgar’. Later kocht de boer nog een paard erbij, ‘Joyce’ heette zij, een groot paard met wie ik de nodige avonturen heb beleefd. In het beginsel zat ik niet op de paarden, ik was alleen bij ze in de buurt, heerlijk, de geur, de vele, vele haren na het borstelen, de warmte van hun lichaam en de poeplucht, alles was en is nog steeds rustgevend aan deze edele dieren. Vroeger elke dag na school op de fiets erheen en bij thuiskomst gelijk onder de douche vanwege de kuillucht.

Oorspronkelijk werkte ik in het toerisme, ik ben begonnen als 16 jarige met diverse vakantiebaantjes. Op een camping in België, in het animatieteam van de camping en bij een outdoor bedrijf. Ook bij Vinea kindervakanties heb ik vakanties begeleid, de ponykampen en de avontuurlijke vakanties voor kinderen. Dit is de reden waarom ik ook de PaardLes aanbiedt, voor jonge kinderen ‘Want wat is nu eigenlijk een paard.’ Mijn mening is dat deze basis bij maneges vaak (heus niet altijd) wordt overgeslagen en kind direct in het zadel wordt gezet. Dit roep ik al een aantal jaren en tijd om hier nu écht iets mee te doen. 

NLP, in 2010 heb ik de NLP practitioner en vervolgens de NLP master practitioner gevolgd. Toentertijd nog onwetende wat dit voor mij zou betekenen in mijn huidige dagelijkse leven.

NLP kort uitgelegd.

  • N: staat voor de neuroverbindingen in ons brein. De snelwegen die we vanaf onze geboorte al aan het aanleggen zijn.
  • L: linguïstiek, de taal die wij gebruiken. De taal kadert de ervaring, maar is niet de beleving. Stel je voor dat ik jou mijn vakantieverhaal vertel, zou jij dan precies dezelfde beleving ervaren?
  • P: programmeren, terug naar de snelwegen. In de buik van onze moeder begint onze programmering al. Door onze ouders, verzorgers leren wij dingen aan, wij kopiëren hun gedrag en nog veel meer.

Ik zeg ook weleens, informatie komt binnen via onze zintuigen, wij filteren deze informatie in ons brein op basis van wat wij belangrijk vinden en dit uit zich in ons gedrag wat we laten zien. Ieder persoon heeft zijn eigen model van de wereld.

Nu kan het zo zijn dat je in je dagelijkse leven tegen dingen aanloopt die niet meer voor je werken. Heel lang heeft dit wel gewerkt alleen nu voelt het niet meer ok voor je. Tijd om ‘iets’ te veranderen. Hoe dan en wat dan? Zo ook ik, kijken naar hoe doe ik nu dingen en hoe wil ik dat anders en wat is dan belangrijk voor mij?

Verandering kost tijd, uit je comfortzone, in de stretchzone. Niet doorschieten naar de stresszone, want dan gaat ons brein op slot. Verandering is niet gemakkelijk, het is schuren en strubbelen, wat uiteindelijk weer een vlakke plaat zal opleveren. De snelwegen worden ingesleten en je wordt onbewust bekwaam.

Tegenwoordig zit ik veelal in de stretchzone, nieuwe dingen leren, herhalen, herhalen in de praktijk brengen. Er is niet voor niks de uitspraak ‘oefening baart kunst’. En óók nog kijken naar hoe ik het altijd eerder deed, want ook dat heeft mij mooie dingen opgeleverd en daarbij heb ik mijn kwaliteiten ook ingezet. Ik ben en blijf ook mens en mag mijzelf blijven uitdagen in alles wat op mijn pad komt.

Inmiddels heb ik ook mijn certificaat NLP Trainer behaald en in deze materie mag ik dan ook nog veel mensen meenemen.

Combinatie coaching met paarden

De combinatie van mens en paard blijft bijzonder. De NLP paardencoach opleiding heb ik in 2020 gevolgd bij Innerqi. Dat ik mens en paard mag samenbrengen is echt een cadeautje! Het paard als medecoach is zo waardevol. Paarden leven in het hier en nu, ze hebben geen planning, want als er gevaar dreigt moeten ze direct kunnen vluchten. Zijn ze te laat met reageren op gevaar worden ze opgegeten door roofdieren. Doordat paarden aanwezig zijn in het hier en nu en expert zijn in het lezen van onze lichaamstaal kunnen ze ons inzicht geven. Zij laten ons zien wat er op onbewust niveau afspeelt bij ons (en dat is maar liefst 95%). Het paard reageert op jouw energie, jouw bewuste en onbewuste gevoelens en gedachten. Dit is de kracht van het inzetten van de paarden.